Bezoek aan de Biesbosch

Het spande erom of de excursie naar de Biesbosch wel door kon gaan.
De weersvooruitzichten wisselden per dag, maar regen bleef in de vooruitzichten. Uiteindelijk leek het er op dat wij het na een flinke bui wel een tijd droog zouden houden. Voor de zekerheid hadden wij daarom een boot met een kajuit gehuurd.

En zo is het ook gegaan.
Wat later dan gepland, stapten wij in onze huurboot en de schipperskunst van Inga bracht ons naar de eerste kreek in het gebied. Na een hoosbui kregen wij wat zicht op de fraaie kreken van het zuidelijke deel van de Biesbosch.

Dit is het Noordergat van de Plomp
Vooraf hadden wij bedacht op zoek te gaan naar Rivierfonteinkruid en Valasneria. Maar in deze kreek viel weinig te beleven. Dan maar via Stroomgat naar Middel Gat van de Plomp. Hier konden wij gebruik maken van een aanlegsteiger om Hofmansplaat te verkennen.

Een aangelegd pad maakte de tocht eenvoudig en aangenaam.
Onderweg werd het nodige onderzocht. 

Bij een van de bomen vonden wij een bijzonder fenomeen.
Honderden Hooiwagens krioelden over elkaar op de stam.
Uit de literatuur blijkt dat Hooiwagens sociaal kunnen leven om insecteneters op een afstand te houden.

Een stukje verderop vonden wij Heksenkruid, dat zich ook hier goed thuisvoelt. Al wandelend zagen wij dat de Eikenprocessievlinder de oversteek gemakkelijk heeft kunnen maken. Vrijwel alle Eiken zaten vol met restanten van nesten van de rups.
Dan weer op weg.

Wat verderop meenden wij Rivierkruiskruid te ontwaren.
Uiteindelijk vonden wij ook meerdere groeiplaatsen van Rivierfonteinlruid.

Het dak van de kajuit was een prima plek om alle verzamelde species te determineren.

Via de brug van St Jan en de Spijkerboor keerden wij terug naar de haven van Drimmelen. Ondanks de enkele plensbui was het een geslaagde dag.