Zomerklokjes langs de Vecht

Ingewijden wisten het wel, langs de Vecht in de buurt van Weesp groeien zomerklokjes. Zo af en toe worden die geteld. Voor het laatst was dat in 1990. Daarom was het niet zo vreemd om de telling nog eens te herhalen.
Op 18 april 2015 ging een groep van 16 deelnemers in 2 schepen op herhaling.

Emma had kaartjes en overzichten met de aantallen van de vorige tellingen paraat.

Het eerste veldje leverde niet meer dan twee exemplaren op.
Gelukkig werd het beter bij het tweede veld, nabij fort Uitermeer. Hier vonden we enkele bloeiende exemplaren in een grotendeels verruigd en verdrogende veld.

Het beheer leek goed te zijn, er werd gemaaid en het maaisel werd afgevoerd. Toch was de conditie van het veld vrij slecht.
Wel interessant was de vondst van veenreukgras, een soort van de Rode Lijst:

Om het cafeïneniveau op peil te brengen, hebben we even aangemeerd bij Paviljoen Uit & Meer.

En dan op naar het volgende veldje naast de brug. Dit zag er al beter uit. Niet bodembedekkend, maar toch heel veel planten en vooral veel jonge planten. Met ook fraaie pollen bloeiende dotters.

De lucht was nagenoeg strakblauw, gelijkend op de schilderijen van onze oude meesters.

En ere wien ere toekomt, onze schipper heeft onze boot vakkundig langs de verschillende gebieden gestuurd en aangemeerd waar dat mogelijk was.

Het uiteindelijke resultaat was dat we ruim 13 000 zomerklokjes hebben geteld. Een aantal waar we vooraf niet op hebben durven rekenen.
We kunnen zeggen dat het goed gaat op de groeiplaatsen die beschermd zijn. In de bijlagen een inventarisatierapport uit 1990 en het artikel uit Natura.